31 lipca 2014

POMIDOROWY KREM DO KANAPEK

10:24

Share it Please
Witajcie !
Wczoraj naszła mnie ochota na własnej roboty serek do kanapek, jako że mamy sezon pomidorowy, to trzeba to wykorzystać. Szczerze mogę powiedzieć, że jestem "pomidorożercą". To warzywo mogę jeść w każdej postaci, więc połączenie twarożku z pieczonym pomidorem, jak najbardziej przypadło mi do gustu i mam nadzieję, że Wam też się spodoba.




Krem pomidorowy do kanapek
- 100 g twarogu chudego/półtłustego
- 2 średnie pomidory
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, oliwa z oliwek
- ewentualnie świeża bazylia


11. Pokrojone w dość grube plastry pomidory (około 5 mm) przyprawiamy ziołami prowansalskimi oraz łyżeczką oliwy z oliwek i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut (pomidory po upieczeniu powinny być miękkie, tak by skórka odchodziła z łatwością). Z upieczonych pomidorów ściągamy skórkę.
2
N2. Następnie w blenderze umieszczamy twarożek oraz jogurt. Wszystko łączymy ze sobą do uzyskania gładkiej masy, gdy to już nastąpi dodajemy pomidory i ewentualnie kilka listków świeżej bazylii.  Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
G
   GOTOWE!




Pozdrawiam Was,
Patrycja