Witajcie !
Wczoraj naszła mnie ochota na własnej roboty serek do kanapek, jako
że mamy sezon pomidorowy, to trzeba to wykorzystać. Szczerze mogę powiedzieć, że jestem "pomidorożercą". To warzywo mogę jeść w
każdej postaci, więc połączenie twarożku z pieczonym pomidorem, jak
najbardziej przypadło mi do gustu i mam nadzieję, że Wam też się spodoba.
Krem pomidorowy do kanapek
- 100 g twarogu chudego/półtłustego
- 2 średnie pomidory
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, oliwa z oliwek
- ewentualnie świeża bazylia
11. Pokrojone w dość grube plastry pomidory (około 5 mm)
przyprawiamy ziołami prowansalskimi oraz łyżeczką oliwy z oliwek i wkładamy do
piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut (pomidory po upieczeniu
powinny być miękkie, tak by skórka odchodziła z łatwością). Z upieczonych
pomidorów ściągamy skórkę.
2
N2. Następnie w blenderze umieszczamy twarożek oraz jogurt.
Wszystko łączymy ze sobą do uzyskania gładkiej masy, gdy to już nastąpi
dodajemy pomidory i ewentualnie kilka listków świeżej bazylii. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
G
GOTOWE!