29 stycznia 2014

PASZTET MARCHEWKOWY (BEZMIĘSNY)

06:30

Share it Please
Witajcie!

Dziś szybki post o pasztecie. Nie wiem czy używanie tej nazwy w kierunku potrawy warzywnej jest odpowiednie, ale ja jestem zdania, że tak : ) Dla wszystkich moich fejsbukowych mięsożerców mogę go nazwać również pieczoną sałatką, bo jak się dowiedziałam jest to jedyna odpowiednia nazwa dla dania bezmięsnego :D

Zapraszam po przepis!




Co będzie potrzebne na keksówkę?

-marchew - ok. 1- 1,5 kg
-cebula- duża
-czosnek- 2 ząbki
-grahamka 
-2 jajka
-mąka pełnoziarnista- 2 łyżki
-oliwa z oliwek- 2 łyżki
-pieprz, sól

Dodatkowo jeśli lubicie możecie dodać np. słonecznik lub pestki dyni.

Jak zrobić?

1. Marchew myjemy, obieramy i miksujemy. Można ją również zetrzeć na tarce o małych oczkach. Grahamkę wkładamy do miseczki i zalewamy wodą.
2. Cebulę obieramy i bardzo drobno siekamy, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
3. Przekładamy marchew do miski, dodajemy cebulę, czosnek i odciśniętą z wody grahamkę ze skórką. Następnie wbijamy jajka, dodajemy oliwę, mąkę, przyprawy i całość mieszamy.
4. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i przekładamy warzywną masę, wyrównujemy.
5. Pieczemy w 200 st. C przez ok. 40 min (do tzw. suchego patyczka).

Gotowe!

Pozdrawiam Was,
Beata