30 września 2013

SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM Z LEKKIM SOSEM CZOSNKOWYM

19:37

Share it Please
Witajcie!

Dziś w Krakowie była piękna pogoda, z czego bardzo się cieszę. Ma to dla mnie ogromne znaczenie, bo bardzo nie lubię jesieni i wszelkimi siłami chciałabym ją przegonić, ale niestety się nie da. Dlatego niech chociaż ta sałatka wniesie na bloga trochę koloru : )

Zapraszam!




Sałatka jest bardzo prosta i smaczna. Proponuję użyć do niej razowego makaronu, całość będzie wtedy bardziej kolorowa i jeszcze zdrowsza. Ja, akurat robiłam ją dla rodzinki, która woli zwykłe makaronowe kokardki : )

Składniki:

-makaron kokardki lub penne- 200g
-papryka czerwona- duża
-pomidor- 3-4 sztuki
-tuńczyk w kawałkach w sosie własnym- puszka
-jajko r.L - 4 sztuki
-kukurydza konserwowa- 3-4 łyżki (można pominąć)

Dip:

-jogurt naturalny- mały kubek
-czosnek- 2 ząbki
-posiekany koperek- 2 łyżeczki
-sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

1. Makaron gotujemy al dente. Jajka gotujemy na twardo.
2. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych, myjemy i kroimy w kostkę. Pomidory myjemy i kroimy w "ósemki".
3. Ugotowany makaron odlewamy, studzimy i przekładamy do miski. Następnie dodajemy uprzednio pokrojoną paprykę, pomidora, tuńczyka podzielonego na cząstki, kukurydzę oraz pokrojone w ćwiartki bądź ósemki jajko.
4. Składniki na dip mieszamy ze sobą (czosnek najlepiej przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na tarce) i polewamy nim sałatkę.

UWAGA: jeśli nie chcecie żeby jajko się rozpadło podczas mieszania to połóżcie je dopiero, gdy wymieszacie pozostałe składniki sałatki z dipem.

Gotowe!

Pozdrawiam Was,
Beata