17 lipca 2013

CHŁODNIK Z BURAKA CZERWONEGO

08:31

Share it Please
Witajcie!

Dziś mam dla Was prościutki przepis na chłodnik niewymagający specjalnych przygotowań i wysiłku. Jest to danie, które idealnie sprawdzi się w takie ciepłe dni jak teraz. Orzeźwi, ochłodzi i wstępnie nasyci :)

Zapraszam!

Składniki na średniej wielkości garnek zupy:

-burak czerwony- 2 duże sztuki
-kefir- 1 litr
-jogurt naturalny- małe opakowanie
-koperek- duży pęczek
-jajko - ilość w zależności od porcji, na jedną wkrajam max 1 jajko
-sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Buraki myjemy i gotujemy w łupinie do miękkości.
2. Studzimy, obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki.
3. Przekładamy do blendera, zalewamy kefirem i jogurtem. Miksujemy.
4. Doprawiamy do smaku, dodajemy poszatkowany drobno koperek. Całość dobrze schładzamy.
5. Podajemy z jajkiem pokrojonym w ćwiartki i posypane koperkiem.

Gotowe! Proste a smaczne!

Pozdrawiam Was,
Beata