24 listopada 2012

ZAPIEKANKA SZPINAKOWO-ZIEMNIACZNA

11:00

Share it Please
Cześć wszystkim!

Dziś mamy sobotę, a więc czas większych zakupów, porządków i relaksu. A do tego relaksu przydałoby się jeszcze coś do jedzenia, więc spieszę Wam z pomocą, przy wyborze weekendowego dania.



Składniki na 4 porcje:

-ziemniaki- 5 średniej wielkości
-szpinak w brykiecie- 800g
-czosnek-2 ząbki
-jajo-3szt
-mleko-3/4 szklanki
-przyprawy:sól, pieprz, oregano
-olej rzepakowy-łyżka


Przygotowanie:
1. Obieramy ziemniaki i kroimy je w cienkie plastry. Ja zrobiłam to na krajalnicy. Następnie ziemniaki lekko gotujemy w osolonej wodzie. Wyjmujemy je w momencie, gdy ziemniaki są już na wpół miękkie, ale jędrne.
2. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy szpinak i lekko zasmażamy. Następnie dodajemy czosnek, sól, pieprz i dusimy do miękkości.
3. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy ściśle ziemniaki, następnie dodajemy szpinak (nie uklepujcie go za mocno, bo masa mleczno-jajeczna do niego nie dopłynie : ) )
4. Na górze układamy powtórnie ziemniaki i polewamy wymieszanymi jajkami z mlekiem i przyprawami.
5. Pieczemy w piekarniku (200st.C) przez około 25min.

Smacznego!
Beata